Pole tekstowe:   POMIDORY
Pole tekstowe:  CENNIK
Pole tekstowe:  GŁÓWNA

 

 

 

 

 

 

BEKAS F1 TmC3F

Odmiana wczesna, plenna o średniej sile wzrostu, tworzy nisko osadzone pierwsze grono. Owoce 3 - 4 komorowe, o ciężarze 70 - 125g, lekko spłaszczone o gładkiej powierzchni, dobrze wybarwione, bez piętki. Polecana do średniowczesnej uprawy pod osłonami. Zaleca się sadzenie 2,5 - 3 roślin/m2 oraz prowadzenie na 8 - 9 gron.



 
PERKOZ F1 TmC3F

Odmiana silnie rosnąca, polecana do średniowczesnej uprawy szklarniowej i tunelowej. Owoce 3 - 4 komorowe o masie 70 - 110g, lekko spłaszczone i dobrze wybarwione, płytko żebrowane. Odmiana wczesna, plenna, dobrze zawiązująca owoce przy niskich natężeniach światła. Zaleca się prowadzenie roślin na 9 - 10 gron oraz zagęszczenie 2,5 - 3 roślin/m2.



 
SŁONKA F1 TmC5

Odmiana o średniej sile wzrostu z gęsto rozmieszczonymi gronami. Owoce 3 - 4 komorowe o średniej masie 125g, kształtne, bez lub z płytkim żebrowaniem, intensywnie czerwone bez zielonej piętki. Odmiana polecana do późniejszej uprawy w szklarniach i tunelach oraz w gruncie przy palikach.



 
REMIZ F1 Tm

Odmiana będąca najdłużej w doborze, do późniejszych nasadzeń szklarniowych, tunelowych oraz do gruntu. Owoce lekko spłaszczone, ładnie wybarwiające się o masie 80 - 100g.



 
PELIKAN F1 TmFC5

Odmiana plenna, wczesna, o średniej sile wzrostu i zwartym pokroju, krótkich międzywęźlach. Owoce 3 - 4 komorowe o masie 80 - 120g, lekko spłaszczone, dobrze wybarwione, bez piętki, lekko żebrowane.



 
TUKAN F1 TmC2

Odmiana wczesna, bardzo plenna o większej masie owocu 75 - 130g, z zanikającą piętką. Owoce wielokomorowe, lekko spłaszczone, bez lub z lekkim żebrowaniem w zależności od warunków uprawy. Rośliny o średniej sile wzrostu, z gęsto osadzonymi gronami.




 

Zalecenia agrotechniczne dla pomidora


Wszystkie wymienione odmiany nadają się do uprawy pod osłonami, w pierścieniach z substratem torfowym, metodą tacowo-kontenerową, w podgrzewanym podłożu, w gruncie przy palikach. Wymagają optymalnego nawożenia i nawadniania standardowego. Dawki nawozów mineralnych powinny być stosowane na podstawie analizy podłoża stwierdzającej jego zasobność w składniki pokarmowe. Przy średnio zasobnej glebie w uprawie gruntowej w pierwszym roku po oborniku (30 - 40 t/ha) stosuje się następujące dawki nawozów w czystym składniku N 100 - 150 kg/ha,P2O5 80 - 100 kg/ha, K2O 150 - 200 kg/ha. 
Całą dawkę nawozów fosforowych i potasowych stosuje się jesienią lub wiosną (ok.2-tyg. przed sadzeniem). Dwie trzecie dawki nawozów azotowych wysiewa się na 1 - 2 tygodni przed sadzeniem rozsady w pole (kilka dni po zastosowaniu nawozów potasowych i fosforowych wiosną). Nawozy dawane wiosną należy wymieszać z glebą kultywatorem na głębokości ok.15cm.Pozostałą dawkę nawozów azotowych stosuje się w miarę potrzeby pogłównie. Jeżeli stosuje się tylko nawożenie mineralne, to powinno ono wynosić 600 kg NPK/ha. Odczyn gleby w uprawie gruntowej pomidora powinien wynosić od 5,0 do 6,5 pH. 

Prowadzenie roślin: osłony 8 - 10 gron, grunt 5 - 6 gron. 

Nasiona przed siewem zaprawić na sucho stosując zaprawę Funaben T, zawiesinowa (3 g/kg nasion) + Apron 35 SD (1g/kg), lub Zaprawę Nasienną T, zawiesinowa (3 g/kg nasion) + Apron TZ (1,5 g/kg). 

W uprawie gruntowej od momentu pojawienia się zarazy na wczesnych ziemniakach (pierwsza połowa lipca), lub w/g sygnalizacji, należy rośliny dokładnie opryskiwać w odstępach 7 - 10 dniowych jednem z fungicydów: 
Bravo 75 WG (2 kg/ha), Bravo 500 SC (2,5 l/ha), Dithane 75 WG (2-3 kg/ha), Previcur 607 SL (2-2,5 l/ha), Ridomil MZ 72 WP (2-2,5 kg/ha), Tattoo C (2-2,5l/ha), Acrobat MZ 69 WP (2-2,5 kg/ha), Curzate M 72,5 WP (2,5kg/ha), Amistar 250 SC (1,2 l/ha).